Onze Producten
Soorten scharnieren
Scharnieren zijn essentieel voor het goed functioneren van een deur, maar worden vaak over het hoofd gezien. Van klassieke houten deuren tot zware buitendeuren en moderne glazen deuren: elk type vraagt om specifieke scharnieren. In dit artikel ontdek je de belangrijkste soorten deurscharnieren en hun toepassingen, zodat je altijd de juiste keuze maakt.
Stompe deur
Bladscharnieren
Stompe deuren worden afgehangen met blad scharnieren.
Blad scharnieren bestaan uit twee losse platen met ogen met daartussen een pen om de twee delen te bevestigen. Om de twee delen minder wrijving te geven is het advies om te kiezen voor kogellagers tussen de ogen.
De meest gebruikte maten voor bladscharnier:
ren in Nederland zijn 89Ć89 mm en 76Ć76 mm.
Er zijn verschillende soorten bladscharnieren, zoals hiernaast afgebeeld.
Opdekdeur
Paumelle scharnieren
Voor opdekdeuren worden er paumelle scharnieren gebruikt.
In opdekdeuren hebben de paumelle gaten vaste hoogtes gekregen vanaf de bovenkant van de opdekrand gemeten:
Hoogte 2015: 23,6cm en 173,6cm
Hoogte 2115: 33,6cm en 183,6 cm
Hoogte 2315: 33,6cm ā 53,6cm en 203,6cm
Er zijn verschillende soorten paumelle scharnieren, te zien in de afbeelding hiernaast.
Onderstaand zijn de meest voorkomende paumelle scharnieren, deze scharnieren zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. In woningen die gebouwd zijn voor 1970 kan het zijn dat er paumelles in de kozijnen zitten die niet meer uit voorraad geleverd worden. De paumelles kunnen nog op bestelling gemaakt worden, vaak komt het voor dat deze deuren niet de standaard paumelle hoogtes hebben. Wilt u er zeker van zijn dat u de juiste paumelles besteld en dat deze op de juiste hoogte in uw nieuwe deur komen neemt u dan gerust contact met ons op.
Populaire Producten
Ontdek onze best verkochte deurbeslag
FAQ
Veelgestelde vragen
De meest voorkomende scharnieren zijn inboorscharnieren (ook wel potscharnieren), blumscharnieren, kogellagerscharnieren, pianoscharnieren, en paumelles. Elk type heeft een specifieke toepassing, zoals inboorscharnieren voor keukenkastjes en kogellagerscharnieren voor zware deuren.
Het juiste scharnier hangt af van het gewicht en type deur of meubel. Voor zware buitendeuren zijn kogellagerscharnieren ideaal vanwege hun draagkracht. Zorg dat het scharnier past bij het gewicht en de functie van de deur.
Voor buitendeuren zijn roestvrijstalen, gegalvaniseerde, of gecoate scharnieren ideaal, omdat ze bestand zijn tegen vocht en roest. Kogellagerscharnieren zijn ook sterk en duurzaam, en vaak een goede keuze voor buitendeuren.
Een inboorscharnier, ook wel potscharnier genoemd, is een type scharnier dat in de deur wordt geboord en daardoor verborgen is wanneer de deur gesloten is. Dit type scharnier wordt veel gebruikt in keukenkastjes en moderne meubels.
Dit hangt af van het gewicht en de hoogte van de deur. Voor lichte, binnenhuiskastdeuren volstaan vaak twee scharnieren, terwijl zwaardere binnendeuren en buitendeuren meestal drie scharnieren nodig hebben voor optimale stabiliteit.
Een kogellagerscharnier is een scharnier dat kogellagers bevat tussen de knoppen, waardoor de deur soepeler opent en sluit. Dit type scharnier is ideaal voor zware deuren die intensief gebruikt worden, zoals voordeuren, omdat het de slijtage beperkt en langer meegaat.
Krakende scharnieren kun je meestal verhelpen door ze in te spuiten met smeermiddel, zoals siliconenspray of een klein beetje olie. Zorg dat je het smeermiddel aanbrengt op de bewegende delen en verwijder overtollig smeermiddel om ophoping van stof en vuil te voorkomen.